• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya

Alarko Termostatik Radyatör Vanaları

Alarko Termostatik Vanaları, oda sıcaklığını istenilen seviyede tutarak konfor ve yakıt tüketiminde %20’ye varan tasarruf sağlar. Estetik görünümüyle tüm ortamlara uyum sağlayan vanalar sağlamlıkları ve sorunsuz çalışmalarıyla kullanıcıları rahat ettirir.

Özellikler

Sessiz çalışır

EN215 seri F'ye uygundur.

Gri koruma başlıklıdır. Radyatörün sökülmesi gereken durumlarda bu kapak suyu tamamen kesme amaçlı olarak kullanılır.

Çalışma basıncı max=10 bar, test basıncı 16 bar'd›r.

Çalışma sıcaklığı max= 120 °C'dir.

Vana gövdesi ve diğer metal parçalar MS58'dir.

Basınç pimi ve vana yayı kromlu çeliktir.

Ayar burcu PPS, Conta EPDM, vana konisi NBR'dir.

Çıkış hattı rakorludur.

VDI2025'e uygun suda kullanılmalıdır.  

 

Termostatik Vana Niçin Kullanılır?

Misafir geldiğinde evimizde bir sıcaklık hissederiz. Dostlarımızı görmemizin duygusal etkisinin bunda payı vardır ama fiziksel olarak sıcaklığın yükseldiği de bir gerçektir. Bazen, "burası çok sıcak oldu" denir ve salonun bir penceresi açılır. Radyatör vanalarının kısılması düşünülmez. Bunda haklılık payı vardır. Çünkü misafirler gittikten sonra salon soğuyacaktır, vananın tekrar açılması gerekecektir. Diğer odalarda sıcaklık değişmemesine rağmen salonun sıcaklığı artmıştır. Niçin? Çünkü insan vücudu, lambalar televizyon, müzik seti gibi elektrikli eşyalar çevrelerine ısı yayarak ortamın sıcaklığını yükseltirler. Termostatik vana odanın sıcaklığını istenilen derecede tutar.

Örneğin salon radyatörünün vanası 4 konumuna getirilip bırakılırsa, 24 °C’yi sağlamak için sabah kalorifer yanarken vana otomatik olarak sonuna kadar açılır ve tüm ılık suyun radyatörden geçmesini sağlar. Oda ısındıkça otomatik olarak kısılmaya başlar. Misafirleriniz geldikten bir süre sonra ise belki de tamamen kapanır. Misafirleriniz gidince ve oda soğumaya başlayınca yine açılır ve radyatörden su geçirerek salonu ısıtır. Yapılan araştırmalar oda sıcaklığındaki 1 °C’lik değişikliğin yakıt maliyetinde %6 değişme anlamına geldiğini göstermektedir.

 

Termostatik Vana Nasıl Çalışır?

Termostatın içindeki sıvı dolgu algılama elemanı sıcaklığa hassastır. Sıcaklık arttığında genleşir ve gövde milini iterek vananın kapanmasını sağlar. Sıcaklık düştüğünde ise büzülür, gövde içinde bulunan ve sıkışmış olan yay mili geri iter. Böylece sadece ayarlanan oda sıcaklığını korumak için gereken su miktarının radyatöre girmesi sağlanmış olur. Termostatik vana termostat ve gövdeden oluşur. Kullanıcıya iki ayrı kutu halinde teslim edilir. Tesisata önce gövde bağlanır. Boru bağlantı işi bittikten sonra termostat gövdenin üzerine takılır. Termostatik vana radyatörün sıcak su girişine takılır.