• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya

Blansol PEX-a EVOH Yerden Isıtma Borusu

PEX-a borusu yerden ısıtma sistemlerinde kullanılır. PEX-a hem montajcılar hem de kullanıcılar açısından en mükemmel boru tipidir. Çünkü, PEX-a’daki çapraz bağlar peroksit metodu ile üretilmiştir. Peroksitin boru çekilmeden önce polietilen hamuruna enjekte edilmesi, çapraz bağın (diğer b ve c tipi üretim yöntemlerinin tersine) malzemenin sadece dış yüzeyinde değil tüm yapısında oluşmasını sağlar. Ayrıca bu yöntemde, karbon atomları arasında oluşan çapraz bağların arasına başka moleküller girmez. Sonuçta hem daha yüksek oranda (en az %70) hem de doğrudan karbon-karbon bağı sayesinde daha kuvvetli çapraz bağlar oluşur.

Özellikler

Çapraz bağlar ham polietilende daha sert bir yapı oluşturarak basınç ve sıcaklık dayanımının artmasını sağlarlar. PEX-a’da, bu çapraz bağların diğer tiplere kıyasla hem oranı daha fazladır hem de çapraz bağlar sadece boru dış yüzeyine konsantre olmadıkları ve tüm malzemeye yayıldıkları için boru yüzeyi aşırı şekilde sertleşmez. Sonuçta ısıtmaya gerek kalmadan soğuk durumda da kolayca işlenebilen, yumuşak, ama aynı zamanda sıcaklık ve basınç dayanımının daha yüksek olduğu bir boru elde edilir.

PEX-a’nın yumuşak olması, kangaldan gelen çember hafızasının az olmasını sağlar. Yüzlerce metre borunun serildiği bir uygulamada bu özellik işçilik açısından büyük bir rahatlık anlamına gelir, borunun serilmesi işlemi daha kolay olur. 

Şantiye şartlarında boru yüzeye serildikten sonra, şap atılıncaya kadar geçen süre içinde yüzey hassas şekilde korunamaz. Boru üzerinde dolaşılması kaçınılmazdır. Bu sırada botlardan gelen kum ve mıcırlar, çivi, civata gibi metal parçaları, boru yüzeyinde çentik ve çizikler oluşturabilir. PEX-a bu tip hasarlardan en az oranda etkilenir. ASTM F876 testinde, borunun içine polietilenin bozunmasını hızlandıran kimyasal sıvı basılır ve delinmeye dayanım süresi ölçülür. PEX-a’nın dayanım süresi 10.000 saatin üzerindedir (Bu süre diğer tiplerde 100 saati aşan değerlerde kalmaktadır). 

PEX-a’nın esnek yapısı sayesinde, içindeki su don tutsa bile patlama riski diğer tiplere kıyasla daha düşüktür, boru orjinal formuna daha kolayca döner.