• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya



AROMSA Fabrika 6 A-B-C Bloklar

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
İşin Tanımı

AROMSA 5,5 & 6 NOLU BİNALAR MEKANİK TESİSAT PROJE RAPORU

Mekanik Yapım ihalesi 2017 yılında yapılmış olan, Aromsa GOSB Fabrika 5,5 ve Fabrika 6 mekanik tesisat proje yapımı ve uygulaması Botes tarafından yapılmıştır. 

1. TASARIM KONSEPTİ 

Bina 4 farklı bölümden oluşmaktadır.  A blok ( fabrika 6 idari bina kısmı ) ; B Blok Fabrika 6 üretim bölümü; C blok Fabrika 5,5 ; D Blok Fabrika 5 

Fabrika 6 imalat Binası ve idari ofisler çok maksatlı salon, yardımcı işletmeler; fabrika 5,5 laboratuvarlar ve idari ofisler olarak talep edilen tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde yenilikçi tasarıma uygun olarak en yeni teknolojilerin kullanıldığı, enerji verimliliğinin amaçlandığı A+ bir fabrika ve ofis binası olarak tasarlanmıştır. 

 fabrika 5 ise şu anda halen çalışmakta olan fabrika olup, bu fabrika alanından bazı laboratuvarlar, bölümler ve tesisatlar Fabrika 5,5 binaya taşınmıştır. 

Proje kapsamında A ve C blok binalar için Platin seviyesinde Leed sertifikası hedeflenmiş bu kapsamda LEED danışmanı firmanın belirlemiş olduğu LEED kriterleri dahilinde çevreye duyarlı üst kalite malzemeler kullanılmış enerji verimliliği ve geri dönüşüm üst düzeyde sağlanmıştır.  

3.MEKANİK TESİSAT PROJELERİ 

-Sıhhi tesisat planı

-Klima ve havalandırma planı 

-Yangın tesisatı planı 

-Isıtma-soğutma tesisatı projesi

-Yağmur suyu – Drenaj suyu gri su kullanım projesi. 

 

MEKANİK TESİSAT KATLARI VE MEKANİK TESİSAT ODALARI 

Tesiste yer alan mekanik tesisat hacimleri aşağıdaki gibidir; 

Fabrika 5,5 ( C Blok  )

 +12,96 Kodu 5,5 Nolu fabrikanın VRF sistem dış üniteleri; Labratuvar ve Ofisler Havalandırma üniteleri; Çikolata Laboratuvarı Nem alma ünitesi; Kapalı Garaj Duman Tahliye fanları. 

+0,32 Kodu kazan dairesi.  

-6,74 , -9,56 Kodu Kapalı garaj Jet fan sistemi.

 

Fabrika 6 ( B Blok ) 

 +8,46 Kodu Fabrika 5,5 Havalandırma ünitelerinin Hava soğutmalı Chiller, VRF sistem dış üniteleri.

 +8,46 Kodu yangın merdiveni basınçlandırma Fanları.

-3,62 Kodu Fabrika 6 A ve B blok Kazan dairesi, su yumuşatma sistemi; yangın söndürme sistemi, ana su deposu, kullanım ve yağmur suyu ve klima drenaj suyu depolama su depoları. gri su ve bina kullanım suyu basınçlandırma pompaları ve yangın suyu pompa istasyonu.

Fabrika 6 İdari Blok ( A Blok )

 +9,70 Kodu 6 nolu Bina İdari Bina VRF sistem dış üniteleri, Ofisler Havalandırma üniteleri, Konferans ve Fuaye alanı Roof Top Üniteleri.  

-6,20 Kodu Sığınak Havalandırma sistemi.

 

MAHALLER İÇİN ISITMA SOĞUTMA VE HAVALANDIRMA SİSTEM SEÇİMLERİ: 

A – B – C Blok Ofis Katları: 

Ofis Katları Isıtma Soğutma Sistemleri: 

Ofis katları için müstakil ısıtma ve soğutma sistemi öngörülmüştür. 

Tüm ffisler ve kısmi olarak laboratuvarlar Heatrecovery(Isı Geri Kazanımlı) VRF sistemi ile ısıtılıp soğutulmuş.  Bu sayede her kullanıcı kendi konforunu kendisi belirleyerek istenilen odalarda yetki verilip alınabilmiştir.  Ayrıca bu sistem ile özellikle mevsim geçiş dönemlerinde güneş yönüne bağlı olarak isteyen odada ısıtma veya soğutma yapabilmektedir. Ayrıca kışın soğutulması gereken odaların atık ısısı sistemde kullanılacağı için verimlilik üst seviyede gerçekleşmektedir. 

Sadece 5,5 ofis katı koridoru Heat Pump VRF sistemi ile şartlandırılmıştır. 

VRF sistem direkt olarak soğutma veya ısıtma yapabildiği için sulu sistemlere göre çok daha kısa zamanda efektif oda içi sıcaklığı istenen değerlerine getirilebilmektedir. 

Cam önlerinde cephe iç bölgesinde yoğuşmayı önleyecek şekilde statik ısıtma amaçlı Genelde fansız yer konvektörleri kullanılmıştır. Bu sayede Hem camlarda yoğuşma önlenmiş hem de ofislerde dış cephe camlara yakın çalışan personelin soğuk radyasyondan olumsuz olarak etkilenmesi engellenmiştir. Bu konvektörlerin ısıtma sistemi BYS ile dış ortam sıcaklığı + 10 C nin altına düşmesi durumunda devreye girmektedir. Ayrıca kışın dış hava sıcaklığının çok düşmediği zamanlarda fan enerjisi kullanılmadığı için, enerji tasarruf edilebilecektir.

 

C Blok Labratuvarlar ısıtma – Soğutma sistemi:

SOS laboratuvarı -Analiz Laboratuvarı – Kulinar Mutfak – Şekerleme Sakız Laboratuvarı – Fırıncılık laboratuvarı Heatrecovery  VRF sistemi ile ısıtılıp soğutulmaktadır. Bu sayede her kullanıcı kendi konforunu kendisi belirleyecek istenilen odalarda yetki verilip alınabilecektir. Ayrıca bu sistem ile özellikle mevsim geçiş dönemlerinde güneş yönüne bağlı olarak isteyen oda ısıtma veya soğutma yapabilmektedir. 

Çikolata Laboratuvarı iç mahal şartları yaz – kış düşük sıcaklık +19 0C ve nem kontrolü Rh% 35 gerektirdiği için Bu mahal aynı anda ısıtma – soğutma yapabilen sıcak – soğuk su bataryalı kısmen karışımlı klima santrali ile şartlandırılacaktır.  Aynı zamanda klima santrali ile senkronize çalışan nem alma ünitesi otomatik kontrol protokolünde çalışmaktadır.

Nargile tadım odası % 100 dış hava ile çalışan sıcak su ve soğuk su bataryalı ısı geri kazanımlı klima santrali ile şartlandırılmaktadır. Bu odanın tavanı komple Cr-Ni paslanmaz malzemeden emiş kutusu olarak çalışmaktadır. 

 

C Blok Kapalı Garaj ısıtma sistemi:

Kapalı garaj konfor amaçlı olmamakla beraber sulu yangın söndürme sisteminin donmaya karşı önlemini alabilmek amacı ile duvar tipi sıcak sulu apareyler ile ısıtılmaktadır. Burada amaç dış hava sıcaklığı ( +40C ) sıcaklığının altına düştüğünde garaj alanını + 10 0C sıcaklığa yükseltmektir. Bu işlem otomasyon ( BYS ) vasıtası ile kontrol altındadır. 

 

A Blok Fuaye & Konferans Salonu

500 kişi kapasiteli, A Blok Fuaye alanı ısı geri kazanımlı havalandırma santrali ile havalandırılmaktadır.  Bu alanın yaz – kış kliması Toshiba VRF sistem ile sağlanmaktadır. 

150 kişi Konferans salonu ise bağımsız klima santrali ile yaz – kış kliması ve mahal havalandırılması yapılabilmektedir. Ayrıca her iki klima santrali havadan havaya plaka tip ısı geri kazanım ünitesine sahip olup ayrıca ekonomizer ünitesi ile mevsim geçiş dönemlerinde veya dış havanın uygun sıcaklık değerlerinde FreeCooling (serbest soğutma) yapabilerek ciddi oranda enerji tasarrufu sağlayabilecektir.

Bu cihazlar direkt ilgili mahalden çalıştırılabildiği gibi Bina Yönetim Sisteminden de kontrol edilebilecek ve izlenecektir.

Her iki havalandırma santrali CO2 sensörü vasıtası ile iç mahaldeki taze hava ihtiyaç miktarını belirleyerek gerçek ihtiyaç kadar taze havayı binaya sokmakta ve bir o kadar havayı egzost edebilmektedir. 

 

HAVALANDIRMA SİSTEMİ

A – C Blok Ofis katları taze hava ihtiyacı; egzoz devresinden atılacak enerjinin Yaz ve Kış çalışmasında %50 kısmını geri kazanabilen, plaka tip ısı geri kazanım sistemli AHU’lar ile merkezi olarak temin edilecektir. 

Taze hava, AHU’larda, G3 ve F7 tip filtrelerden geçirilip, Yaz ve Kış 230C’ye kadar ısıtılarak ve soğularak hacimlere verilmektedir. 

 

ISITMA SİSTEMİ: 

Isıtma Merkezi: 

Fabrika 5,5 ve Fabrika 6 ofis binası & Üretim binası için 2 farklı ısı merkezi tesis edilmiştir. 

Fabrika 5,5 Isı merkezi +0,32 Kodunda tesis edilmiş olup Yapılan hesaplara göre Ofisler, Labratuvarlar havalandırma sistemi taze havanın ısıtılması, Kapalı garaj, Yer konvektörleri, Boylerin ısıtılması amacı ile 135 kw Nominal ısıtma kapasitesinde 6 ad. duvar tipi yoğuşmalı kazan kaskat esasına göre çalışacaktır. 

Burada oluşturulan kollektör vasıtası ile ısıtma enerjisi Boyler + Yer konvektörleri + Klima santralleri ve Duvar tipi ısıtma apareyleri olmak üzere 4 zon da. Pompalanacaktır. Her zon kendi otomasyon protokolüne göre ihtiyaç olan enerjiyi sevk edecektir. Kullanılan enerjinin ölçülebilmesi amacı ile kazan kollektöründe 1 adet ve Boyler hattında 1 adet kalorimetre bulunmaktadır.

Her zondaki kazanların birlikte, en verimli şekilde çalıştırmaya yönelik olarak, her zon için, ortak bir kazan otomasyon sistemi öngörülecektir ve bu sistem Kazan BMS ‘i ile kontrol edilecektir. 

 Fabrika 6 Isı merkezi B blok - 3,62 Kodunda tesis edilmiş olup Yapılan hesaplara göre Ofisler, Fuaye ve Konferans salonu havalandırma sistemi ısıtma, İmalat Boylerlerinin, Yer konvektörlerinin, ve Fab. 6 üretim ısıtma apareylerinin ısıtılması amacı ile 135 kw Nominal ısıtma kapasitesinde 7 adet duvar tipi yoğuşmalı kazan kaskat esasına göre çalışacaktır. 

Burada oluşturulan kollektör vasıtası ile ısıtma enerjisi Boyler + Yer konvektörleri + Klima santralleri ve Duvar tipi ısıtma apareyleri olmak üzere 4 zonda pompalanacaktır. Her zon kendi otomasyon protokolüne göre ihtiyaç olan enerjiyi sevk edecektir. Kullanılan enerjinin ölçülebilmesi amacı ile Kazan kollektöründe 1 adet ve Boyler hattında 1 adet Kalorimetre bulunmaktadır.

Her zondaki kazanların birlikte, en verimli şekilde çalıştırmaya yönelik olarak, her zon için, ortak bir kazan otomasyon sistemi öngörülecektir ve bu sistem Kazan BMS ‘i ile kontrol edilecektir. 

Isıtma Kazanları Yakıt Sistemi: 

Isıtma kazanlarında yakıt olarak, doğal gaz kullanılacaktır.  

 

SOĞUTMA SİSTEMİ: 

Yukarıda bahsedildiği üzere Laboratuvarlar; Ofisler Yüksek verimli VRF sistem ile soğutulmakta; Konferans salonu ve Fuaye salonu ise klima santralleri ile soğutulmaktadır. Ancak taze havanın soğutulması ve Fabrika proses suyunun soğutulması amacı ile Yüksek enerji verimliliğinde düşük ses seviyeli Hava soğutmalı Chillerler kullanılmıştır. 

 

 BİNA YÖNETİM SİSTEMİ ( BYS ) 

Tesis için bir bina yönetim sistemi ( BYS ) öngörülmüştür. 

Bina yönetim sistemi ile hem mekanik sistemler hem de elektrik sistemleri, kontrol edilmektedir. 

Mekanik sistemler ile ilgili, kumanda ve izleme yapılmaktadır. Mekanik tesisat PID ve otomatik kontrol sistemi prensip şemalarında tanımlanan; Tüm kontrol, kumandalar, otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. 

Tüm fonksiyonlar, takip edilebilmekte ve öngörülen set noktaları değiştirilebilmektedir.  

 

 YANGINDAN KORUMA TESİSATI 

Su İle Yangın Söndürme Sistemleri: 

Tesisteki tüm yangından korunma sistemlerinin dizayn ve ekipmanları, öncelikle Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği ( TYKY ) da belirtilen şartlar ve kurallara uygundur. 

İş Bitirme Belgesi