• Bizi Arayın: 0212 222 70 35   0533 746 30 10
Sosyal Medya



Ontex Global

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
İşin Tanımı

YAZ VE KIŞ KLİMASI

A-   FABRİKA İMALAT BÖLÜMÜ;

Fabrika imalat bölümünün yaz ve kış klimasının sağlanması amacı ile binanın -3,55 kodunda Güneybatı 4-6 aksı arasında 2 ad. Kuzeybatı 14-16 aksında 2 ad. olmak üzere toplam 4 adet karışımlı klima santrali kullanıldı.

Klima santralleri teknik özellikleri;

VANTİLATÖR HAVA DEBİSİ:  30.000 m³/ h ( Cihaz dışı Basınç = 350 Pa )

ASPİRATÖR HAVA DEBİSİ:    30.000 m³/ h ( Cihaz dışı Basınç = 250 Pa )

HAVA FİLİTRESİ                  :   PANEL TİP G4 KLAS

SOĞUTMA KAPASİTESİ : 230 KW  ( 6 / 11 C )

Hava Giriş Sıcaklığı : 29°C  KT  % 47 Rh  20.7 C YT.

Hava çıkış sıcaklığı : 13°C  KT  % 97 Rh  12.8 C YT.

 

ISITMA KAPASİTESİ : 210 KW  ( 80/60 C )

Hava Giriş Sıcaklığı : 7°C

Hava çıkış sıcaklığı : 31 °C

Sıcak Su Giriş ve Çıkış Sıcaklığı : 80/60 °C

Klima santralarında hazırlanan şartlandırılmış toplam 120.000 m3/h hava ısı izolasyonlu galvaniz saç hava kanalları ile imalat holüne girmekte ve imalat holünün tavanında 9 üfleme kolu olarak kolon diplerinden ilerlemektedir.

9 ad. Hava üfleme kolu; İmalat holünde en homojen hava dağılımının sağlanması oluşacak hava akımının imalat a olumsuz etkilememesi, kış çalışmasında sıcak havanın aşağı daha kolay indirilebilmesinin sağlanabilmesi amacı ile Danimarka menşeili KE FIBERTEC marka tekstil hava kanalları kullanılmıştır. Toplam üflenen havanın % 47 si tekstil hava kanalının üstünde monteli Ø 48 mm. Çapında oynar başlıklı 596 ad. jet nozuldan sevk edilmektedir. Nozulların oynar başlıklı seçilme sebebi havanın hol içinde istenen noktaya yönlendirme imkanının yaratılmasıdır.

Havanın % 10 u tekstil kanalın kendisinden sevk edilmekte.

Havanın % 43 ü ise 9 ad. kolon dibinden döşeme koduna 2 mt. kadar indirilen toplam 30 ad. yuvarlak çapta hava kanalı ile sevk edilmektedir. 30 koldan 5 ad. i makina lar platform altına indirilmiştir. Yuvarlak hava kanalları ile döşeme ye yakın noktadan 52.000 mhavanın sevk edilmesi planlanmış olup üfleme elemanları 4 yöne rahat biçimde ayarlanarak havanın istenen noktaya sevk edilmesini sağlayan silindirik jet difüzörlerdir. Bu dizayn ile hol içinde havanın istenen hızlarda istenen bölgede tam homojen olarak dağılması sağlanmıştır.

Klima santrallerinin hava emiş imalat holü tavanına monte edilmiş olan toplam 8 ad. hava kanalı vasıtası ile sağlanmaktadır.

İMALAT HOLÜ KLİMA SANTRALLERİ OTOMATİK KONTROL SİSTEMİ :

Bugün günümüzde en önemli kriterlerinden biri böyle bir tesis kurulduktan sonra işletme maliyetinde en önemli payı enerjinin kullanım maliyetidir. Bu nedenle düşünülen otomatik kontrol sisteminde mümkün mertebe insan kontrolüne ihtiyaç duyulmadan sıcaklık kontrolleri yapılarak enerji tasarrufu yoluna gidilmesine çalışılmıştır. Bu soğutma sistemi; otomatik kontrol sisteminde iç ortam havası set sıcaklığı, iç ortam havası, dış hava sıcaklık dereceleri devamlı bir gözleme tabi tutulacaktır. Rahatsız edici hava hareketlerinin önlemenin tek yolu mahal havası sıcaklığını itina ile sabit seviyede tutmak olduğundan, otomatik olarak ayarlanması, otomatik kontrol cihazları ile sağlanmaktadır.  Otomatik kontrol sistemi tüm klima santrallerinde ve havalandırma santrallerinde ısıtıcı veya soğutucu batarya hava giriş sıcaklığını ve dış hava sıcaklığını kontrol ederek mahal sıcaklığının veya senaryoya göre üfleme sıcaklığının sürekli olarak istenilen set sıcaklığında sabit kalmasını sağlamaktadır.

Sistem Mahal sıcaklığını istenilen sabit bir değerde tutmak için; kontrol paneli duyar elemanı tarafından ölçülen mahal sıcaklığı veya üfleme sıcaklığı ile set değerini ve dış hava sıcaklığını karşılaştırır. Herhangi bir sapma anında kontrol paneli uygun bir şekilde soğuk su veya sıcak su batarya girişinde monte edilmiş olan iki yollu otomatik motorlu su vanasını ayarlar. Ve sistemin ihtiyacı kadar suyun bataryaya girmesine müsaade eder. Bu durumda ilgili havalandırma santralinin veya AHU nun frekans inverteli sirkülasyon pompası yeni su debisi ihtiyacına göre pozisyon alarak debiyi artırır veya düşürür.

            Örnek olarak sistem çalışırken; bilhassa mevsim geçiş dönemlerinde, dış hava sıcaklığı, iç mahal set sıcaklığına yakın veya altında olabilmektedir. Bu durumda otomasyon sistemi klima santrali dış hava damperini oransal olarak gerektiği kadar açacak ve dış havanın mahale flitre edilerek girmesi sağlanacaktır. Aynı şekilde ne kadar dış hava içeri alınıyorsa o kadar miktarda iç hava dışarı egzost edilecektir. Dolayısı ile mekana daha soğuk dış hava alınmış olduğu için aynı şekilde de soğuk su otomatik vanası da suyu bataryaya girmeden chillere by-pass yapacaktır. Böylece soğutma gurubu ( chiller )  kendisinden enerji çekilmemiş olması nedeni ile daha çabuk kapasite kontrolü yaparak daha düşük kapasitede çalışacak veya otomatik yaparak bekleme konumuna geçecektir.  Bu sayede ciddi oranda enerji tasarrufu sağlanmış olacaktır. Aynı işlemler kış çalışmasında ısıtma pozisyonunda da geçerli olmaktadır.

Klima santrali tam otomatik olarak çalışması düşünülmüştür.

1-     Hava Filitre kirlilik alarmı. Her filitre giriş ve çıkışında bir ad. Fark basınç presostatı bulunmakta ve filitrenin hava giriş ve çıkışındaki basınç farklılığı kontrol edilmektedir.ΔP Set değerinin üzerine çıkması durumunda ilgili “ filitre kirlilik”  ikazı verilmektedir.

2-     Vantilatör – Aspiratör Kayış Koptu ikazı;  Üfleme ve emme fanlarının V kayışlarında kopma veya aşırı gevşeklik olması durumunda aynen filitre kirlilik ikazında olduğu gibi  ΔP Set değerinin altında olması durumunda “ KAYIŞ KOPTU İKAZI “ verilmektedir.

3-     Ortam Sıcaklık Kontrolü;  mahal havası sıcaklığı klima santralin hava dönüşünde bulunan dönüş havası sıcaklık sensörü ile kontrol edilmektedir. Ortam havasının set edilen değerde kalması için Klima santrali batarya girişine monte edilen iki yollu oransal çalışan vana ile sabit tutulacaktır. Ortam havası istenen sıcaklığa geldiği zaman batarya girişindeki iki yollu vanalar suyu istenen oranda kısarak by pass ettirerek batarya ya gerekli olan miktar kadar suyun girmesini sağlayacaktır. Böylece enerji tasarrufu sağlanmış olmaktadır.

4-     Üfleme Havası Sıcaklık Kontrolü; Ofisler taze hava santralleri ısı geri kazanımlı havalandırma santralidir. Otomasyon senaryosu gereği bu santrallerde üfleme havası sıcaklığı kontrol edilmektedir. Klima santralinin üfleme havası noktasında bulunan üfleme havası sıcaklık sensörü ile kontrol edilmektedir. Üfleme havasının set edilen değerde kalması Klima santrali batarya girişine monte edilen iki yollu oransal çalışan vana ile sabit tutulmaktadır.  Üfleme havası istenen sıcaklığa geldiği zaman batarya girişindeki iki yollu vanalar suyu istenen oranda kısarak by pass ettirerek batarya ya gerekli olan miktar kadar suyun girmesini sağlayacaktır. Böylece enerji tasarrufu sağlanmış olmaktadır.

5-     Isıtıcı Soğutucu Batarya Donma Kontrol; Kış çalışmasında dış hava sıcaklığının aşırı düşmesi durumunda sistem suyunun donarak bataryalara zarar vermesinin engellenmesi amacı ile sistem off durumda iken dış hava sıcaklığı düşmesi durumunda dış hava damperleri kapatılmakta sıcak su sirk. Pompası devreye girmekte ve fan on konumuna geçmekte. Daha fazla risk var ise sıcak su kazanı otomatik olarak devreye sokulmakta ve suyun donma sıcaklığına düşmesi engellenmektedir. 

6-     Free Cooling;  Mevsim geçiş dönemlerinde dış hava sıcaklığı nın müsait olması durumunda otomasyon direkt olarak dış havanın ısıtma veya soğutma yapmadan mekana sevk edilmesini sağlayarak dış hava ile sıcaklık kontrolü yapılması sağlanmaktadır. Bu durumda Otomasyon ne kadar dış hava alacağına kendisi karar vermekte içeri sevk edilen dış  hava kadar hava içeriden emilerek bina dışına egzost yapılmaktadır. Böylece imalat holü aşırı pozitif basınçta kalması sağlanmaktadır. Ancak her zaman en az toplam hava debisinin ( 120.000 m3/h ) % 10 u kadar hava sürekli dış hava olarak bina içine sevk edilmektedir.

Uzaktan Kontrol Ve Arıza teşhisi. Sistem MCC panosu üstünden uzaktan çalıştırılacak olup sistem arızası Pano üstünden görülebilecektir. Ayrıca tüm iklimlendirme sistemi Bina işletim sistemi ile herhangi bir PC üstünden takip edilebilmekte ve uzaktan müdahele edilmektedir.

SU SOĞUTMA GURUBU

Klima santrallerinin yaz çalışmasında ihtiyaç olan 6 0C soğuk suyun sağlanması amacı ile Her biri 406 kw soğutma kapasitesine sahip Fransa imalatı 2 ad. Hava soğutmalı CARRİER 30 RB 432 su soğutma gurubu ( CHIILER ) yangın pompa dairesinin üst çatısına monte edilmiştir.

Soğutma Kapasitesi : 407 Kw

Toplam Çekilen Güç   : 158VkW

Soğuk Su Giriş ve Çıkış Sıcaklığı : 11 /  7  °C

Devre sayısı : 2

Compresör sayısı ve tipi :    7 ad. SCROLL

Minimum Kapasite:   % 13

Soğutucu gaz: R410A

Hizmet Alanı :ÜRETİM HOLÜ

Tip :Hava Soğutmalı / Air Cooled

MİKTAR         : 2AD.

Hidronik modüllü soğutma gurubu yazın 6 C soğuk su üretip ısı merkezinde bulunan soğutma kollektörüne sevk etmektedir. Kollektör aynı zamanda denge tankı olarak çalışmakta olup böylece volümetrik denge sağlanmıştır. Soğuk su Soğutma kolektörü üstünde bulunan GRUNDFOS 2 ad. asıl + 1 ad. yedek Harici Frekans inverterli soğuk su sirkülasyon pompaları

MARKA          :GRUNDFOS

MENŞEİ         :DANİMARKA

TİP                  :TP 80-240/2 A F A BAQE

DEBİ               :75 m/h  

BASINÇ          :15 mSS.

MİKTAR         : 3 AD.

Klima santrallerine sevk etmektedir. Klima santralleri soğutma bataryası üstünde bulunan iki yollu vanaların ihtiyaç enerji durumuna göre açıp kapatmasına bağlı olarak pompa frekans inv. Sayesinde basınç ve debiyi karşı tarafın isteğine göre ayarlamaktadır.

BİNA ISITMA SİSTEMİ.

Tüm Binanın ısıtma ihtiyacının sağlanması amacı ile ALARKO – CARRİER imalatı döküm dilimli her biri 663 kw ısıtma kapasitesine sahip 2 ad. sıcak su kazanı monte edilmiştir.

MARKA : ALARKO – CARRİER

TİP : ADK 311

MİKTAR : 2 AD.

Sıcak su kazanları doğalgaz brülörleri modülasyonlu olup bina dışı hava sıcaklığı ve binanın ihtiyacı ısı enerjisine göre kapasitelerini 416 kw – 941 kw arasında ayarlamaktadır.

MARKA          : ALARKO – CARRİER

TİP                  : ALG 94 M  11/4”  MBC 300 mbar.

MİKTAR         : 2 AD.

İmalat holünün ısıtılması aynı soğutma sisteminde olduğu gibi aynı otomasyona sahip olarak aynı klima santralleri ile sağlanmaktadır. Her sıcak su kazanı üstünde bulunan primer yedekli ısıtma pompaları sıcak suyu denge tankı olarak çalışan ısıtma kolektörüne sevk etmekte, tüm binanın ilgili zonlara sahip ısıtma pompaları kendi zonlarında ihtiyaç olan enerji durumuna göre frekans inverterli pompalar ile ilgili zonlara sıcak su sevki yapılmaktadır. Klima santralleri sıcak su batarya girişindeki iki yollu vanalar ile imalat holünün ihtiyacı kadar enerji yi ısıtma sisteminden talep etmekte ve buna göre de inv. Sıcak su pompası gerekli debiyi sağlamaktadır.

Bina ısıtma sistemi olarak 8 zona ayrılmış olup her zonun sirkülasyon pompası frekans inverterli ve 1 asıl + 1 yedek olmak üzere dizayn edilmişlerdir.

Ayrıca üst kat depo bölümünde ısıtma yapılmamış olmasına rağmen kış aylarında yangın suyu sisteminin donmaya karşı korunması amacı ile toplam 24 ad. Her biri 12.000 kcal/h ısıtma kapasitesine sahip radyal fanlı sıcak hava apareyleri bu katta tavana yakın noktaya monte edilmiştir. Depo bölümünün dış cepheye yakın 4 ayrı noktasından sıcaklık kontrolü yapılmakta olup hangi cephede donmaya yakın ortam sıcaklığı oluşmaya başlamış ise o bölgenin ısıtma apareyleri devreye girerek muhtemel donmayı engellemektedir.

İDARİ BİNA YARDIMCI İŞLETMELER ISITMA – SOĞUTMA – HAVALANDIRMA SİSTEMİ:

İdari bina – yardımcı işletmeler ve depolar klasik sistem kolektör radyatör sistemi ile ısıtılmaktadır. İlgili zon pompaları ile bina içindeki ısıtma kolektörlerine sevk edilen sıcak su döşeme altından kılıflı borular ile radyatörlere sevk edilmektedir. Her radyatör de enerjinin doğru kullanımını ve oda sıcaklığının set edilmesini sağlayacak termostatik radyatörler bulunmaktadır. Bu vanaların otomatik açılıp kapanmasına bağlı olarak ilgili ısıtma zon pompası da pozisyon almaktadır.

İdari ofisler ve yardımcı işletmeler ofislerinin soğutulması 7 ayrı zon şeklinde projelendirilmiş olup kullanılan sistem JAPONYA menşeli MİTSUBİSHİ HEAVY VRF ( değişken gaz debili ) sistem dir.

Bu sistem sayesinde ilgili kullanıcıya kendi konforunu kendisinin ayarlaması imkânı sağlanmış ve ayrıca çok yüksek enerji tasarrufu planlanmıştır.

İdari ofisler ve yardımcı işletmeler ofislerinin taze hava ihtiyacının sağlanması amacı ile yine enerjinin korunumu esas alınarak “ısı geri kazanımlı” havalandırma sistemleri kullanılmış imalat holünün haricinde diğer bölümler 7 ayrı zon şeklinde havalandırılmıştır.

BASINÇLI HAVA SİSTEMİ

İmalatın ihtiyacı olan basınçlı havanın sağlanması amacı ile Kompresör odasında 4 ad. vidalı hava kompresörü monte edilmiş olup ihtiyaç noktalarına galvaniz boru ile taşınmış ve ilgili makinalara bağlanmıştır.  Her makinenin kullanmış olduğu hava miktarı ölçülebilmektedir.

DOĞALGAZ TESİSATI

Binada doğalgaz ısı merkezi + Mutfak ünitesinde kullanılmaktadır. İGDAŞ şartnamelerine uygun olarak sistem projelendirilmiş ve uygulaması yapılmıştır.

SIHHİ TESİSAT SİSTEMİ

Tüm binanın temiz su ve pis su sistemi projelendirilmiş ve uygulanmıştır. Temiz su binanın dışındaki su deposu önüne monte edilmiş 1+1 Hidrofor ile bina ya sevk edilmektedir. Ayrıca sistemde su yumuşatma sistemi yapılmış olup WC lere normal şebeke suyu. Lavabolara Kum filitresinden ve UV den geçirilmiş su sevk edilmekte. Diğer labratuvar ve Mutfak hattına ise Filitre edilmiş 4 – 5 Fr. Derecesinde Yumuşatılmış ve UV den geçirilmiş su gönderilmektedir. Ayrıca Labratuvar içinde ayrı olarak TERS OZMOS + MIXBED DEMİNERALİZE SİSTEM” kurulmuştur.

BASINÇLI HAVA SİSTEMİ

Basınçlı hava imalat hattında kullanılmakta olup 7 ad. Vidalı hava kompresöründe üretilen 7 bar basınçlı hava çelik borular vasıtası ile fabrika tavanından ring hattı olarak çekilmiş olup. Tüm makinalara tavandan indirilmiştir. Her makinanın tüketmiş olduğu basınçlı hava miktarı hava debisi ölçüm sensörleri ile ölçülmekte kayda alınmaktadır. Bina işletim sistemi ile tüm takipler uzaktan yapılabilmektedir.  

Teşekkür Mektubu

İş Bitirme Belgesi